Tuesday, 24 December 2013

PAVLOVA

Salam. Hai awk semua.

Hari nie nak updates pasal makanan pulakk. hehe

Wahh! Seronoknye nak share resepi hari nie.

Ok ok ok! Tanpa membuang masa lagi. Hari nie kite nak belajar 

nak buat pavlova dengan mudah dan ringkas sangatt!

Atok pon boleh buat tauu :D

Bahan-bahannya:

8biji putih telur

450gm gula kastor

2tbsp tepung jagung

1tsp vanila essence

cara-caranya:
1. pertama sekali, pukul putih telur sehingga kembang dan gebu. Nak tau mcmne die dah gebu? colek sikit guna jari dan tengok ar adunan tue jatuh k tak. 

2. masukkan gula kastor tue dan putar balik. jangan lama yea?

3. masukkan tepung jagung dan vanila essence. sekejap je hanya nak dia rata sahaja.

4. alas dulang dengan kertas dan paip adunan di atas dulang .pastikan pakai kertas yg jenis tak melekat dan khas untuk baking

5. bakar adunan pada suhu 180 dajah celcius. Izah tak set pon masa just nak bagi tau kalau die dah masak kita angkat tue die tak melekat kat kertas tue.

Untuk topping:

250ml whipping cream non daily

cara-cara:
1. Beat cream until soft and fluffy.

*letak cream atas pavlova dan hias dengan strawberry, kiwi, prun dan anggur.

nampak berselerekann??

contoh pavlova


sedapkan?? btw selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment