Hari nie nak updates pasal makanan pulakk. hehe
Wahh! Seronoknye nak share resepi hari nie.
Ok ok ok! Tanpa membuang masa lagi. Hari nie kite nak belajar
nak buat pavlova dengan mudah dan ringkas sangatt!
Atok pon boleh buat tauu :D
Bahan-bahannya:
8biji putih telur
450gm gula kastor
2tbsp tepung jagung
1tsp vanila essence
cara-caranya:
1. pertama sekali, pukul putih telur sehingga kembang dan gebu. Nak tau mcmne die dah gebu? colek sikit guna jari dan tengok ar adunan tue jatuh k tak.
2. masukkan gula kastor tue dan putar balik. jangan lama yea?
3. masukkan tepung jagung dan vanila essence. sekejap je hanya nak dia rata sahaja.
4. alas dulang dengan kertas dan paip adunan di atas dulang .pastikan pakai kertas yg jenis tak melekat dan khas untuk baking
5. bakar adunan pada suhu 180 dajah celcius. Izah tak set pon masa just nak bagi tau kalau die dah masak kita angkat tue die tak melekat kat kertas tue.
Untuk topping:
250ml whipping cream non daily
cara-cara:
1. Beat cream until soft and fluffy.
*letak cream atas pavlova dan hias dengan strawberry, kiwi, prun dan anggur.
nampak berselerekann??
contoh pavlova
sedapkan?? btw selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment